Сграда "Европа": Новият символ на Съвета на Европа в Брюксел

sgzx620 2927973Сграда "Европа" е на път да се превърне в новия символ на Съвета на Европа в Брюксел. Тя ще бъде главното седалище на Европейския съвет и на Съвета на ЕС. В нея ще се провеждат срещите на върха на ЕС, многостранните срещи на върха и срещите на министрите. В строителството й са инвестирани 321 млн. евро.

Тук се помещават офисите на националните делегации и кабинетът на председателя на Европейския съвет.
Знаковата сграда във футуристичен стил е проектирана от смесеното предприятие Samyn and Partners (Белгия) – Studio Valle Progettazioni (Италия) – Buro Happold (Обединеното кралство). Главен изпълнител на строителните работи са белгийските власти чрез Белгийската строителна агенция.

Разположена е в непосредствена близост до сградата Justus Lipsius, която от 1995 г. насам е главното седалище на Съвета на ЕС и на Генералния секретариат на Съвета и от 2002 г. в нея се провеждаха и заседанията на Европейския съвет.
Сграда "Европа" е с разгъната площ от 70 646 кв.м, разполага с 3 конферентни зали с 32 кабини за устен превод във всяка от тях, 10 други заседателни зали, допълнително оборудване за работа на журналистите, около 250 офиса, включително кабинета на председателя на Европейския съвет.

Внушителната фасада се състои от плетеница от реставрирана дървена дограма за прозорци, получена от ремонтирани или разрушени сгради във всички държави – членки на ЕС. Двойното предназначение на дограмата цели да популяризира устойчивото развитие и рециклирането на материали и да свидетелства за занаятчийския дух и културното многообразие на ЕС. Фасадата напомня и за мотото на ЕС "Единство в многообразието", тъй като всички 3750 прозореца са различни, но са направени от дъб или подобна дървесина.
За осветление на остъкления вътрешен купол са използвани 374 светодиода.

Реставрация и иновация
В иновативния проект е запазена историческата част на стария блок А на Residence Palace, която служи за негова основа. По мнението на специалисти сградата Residence Palace е прекрасен пример за стила ар деко. Тя е построена между 1922 и 1927 г. от архитекта Мишел Полак. Проектът се състои от апартаменти и съответното оборудване.
След Втората световна война тя е превърната в офиси за няколко белгийски правителствени служби. През 2004 г. оригиналната фасада на Residence Palace, входовете и централният партерен коридор на блок А са обявени за паметници на културата.
Две нови стъклени стени превръщат оригиналната L-образна сграда в куб. Във вътрешността на куба е изграден остъклен купол с различни по размери елипсовидни етажи. Този остъклен купол се вижда най-добре от външната страна на сградата, когато е осветен.
Подовете, таваните, вратите и асансьорните шахти залагат на украса с творби под формата на комбинация от цветни квадратчета на белгийския художник Жорж Мьоран.
В историческата част на Residence Palace се намират офисите на националните делегации и кабинетът на председателя на Европейския съвет. Вновия остъклен купол има конферентни зали и пресцентър.

Устойчива архитектура и развитие
Сграда "Европа" е изградена в съответствие с концепцията за устойчиво развитие и ще се наблюдава непрекъснато от одитори с цел да получи сертификат за високо екологично качество Valideo. През юни 2009 г. проектът спечели специалното издание на наградата за добър екологичен дизайн, която се присъжда от Chicago Athenaeum (музей за архитектура и дизайн).
Опазването и възстановяването на колкото се може повече части от историческата сграда способстват и за утвърждаването на трайната и устойчива архитектура.
Този подход към устойчив дизайн е съчетан с използването на технология за гарантиране на екологосъобразно и ефективно използване на енергията. Така например слънчеви панели покриват целия покрив на сградата, а специална система за събиране и съхранение на дъждовна вода снабдява с вода санитарните съоръжения. Осветлението, влажността и температурата в сградата се регулират с високоефективно енергоспестяващо техническо оборудване. Морфологията в структурата на фасадата е оптимизирана, което позволява да се намали количеството на стоманата с 30% в сравнение с традиционните решения.

Знаковата сграда
Европейските служби в Брюксел се помещават в общо 70 сгради, като в тях към момента работят 35 хил. служители, съобщиха от ЕК. Решението за строителството на сграда "Европа" е взето от лидерите на ЕС през 2004 г. Сегашната сграда Justus Lipsius, планирана в края на 80-те години, първоначално не е замислена да бъде място за срещите на върха, които по това време се организират извън Брюксел. През последните години срещите на върха се превръщат в най-важните форуми в работата на ЕС и броят им се увеличава непрекъснато от минимум 4 (както е предвидено в Договора) до 8 или 9 годишно. През 2015 г. са организирани рекордни 12 срещи на върха. Първата среща на върха в новата сграда "Европа" ще се проведе през март 2017 г.

 

© 2020. All Rights Reserved.