Лагер за иновации и Диалог с гражданите в Габрово

IMG 4391Две големи събития с европейско измерение, за които продължава да се говори – така накратко могат да бъдат определени проведените в началото на октомври Лагер за иновации и Диалог с гражданите в Габрово.

И двете инициативи бяха част от успешните примери, споделени по време на Европейската седмица на регионите и градовете OPENDAYSи конференцията за публична комуникация EuropCom 2016, проведени в две последователни седмици в Брюксел, Белгия. Габрово бе споменавано многократно и в речите на президента на Комитета на регионите Марку Маркула, един от инициаторите и пряк участник в двете събития. Именно той определи още преди отпътуването си от Габрово първият по рода си за нашата страна Лагер за иновации като най-успешния от всички 14 организирани досега в различните европейски страни.

По време на лагера 130 участници от 10 европейски страни използваха за своята креативност пространствата на Националната Априловска гимназия. Те бяха насочвани от ментори в търсенето наиновативни решения за засилване на потенциала за иновации на европейските региони, прилагане на новите технологии в градска среда и справяне с екологичните проблеми. Осемте отбора, в които участниците бяха разпределени по теми, представиха пред публика общо 12 идеи, като разговорите по реализацията на някои от тях вече са в ход. 

Близо 400 души се включиха в инициативата "Диалог с гражданите" - част от серията диалози, в които участват членовете на Европейската комисия и които се провеждат във всички страни от Европейския съюз.По време на събитието Росен Плевнелиев - Президент на Република България, Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Марку Маркула - председател на Комитета на регионите, Ева Паунова и Андрей Новаков - членове на Европейския парламент и Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България влязоха в пряк диалог с гражданите за бъдещето на Европа по темите „Миграция”, „Развитие на регионите и кохезионна политика” и „Иновации”.

Проявите в Габрово бяха организирани от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово в сътрудничество с Президентството на Република България, Комитета на регионите на ЕС, Представителството на Европейската комисия в България и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков.

© 2020. All Rights Reserved.