Празник на Еленския бут

IMG 9901„Три дни яли, пили и се веселили…”, се казва във всяка приказка с щастлив край, в каквато се превърна и празникът на Eленския бут. Тазгодишното издание бе кулминацията в петгодишната му история с пъстрота, веселие и изненади, с много кулинарни изкушения, състезания и възстановки. Организаторите – Община Елена и Местен съвет по туризъм, превърнаха целия град в огромна сцена и направиха така, че всеки гост да открие по нещо за себе си.

През трите празнични дни от 14 до 16 октомври 2016 г., гостоприемните жители на Елена не само споделиха с гостите вкусния деликатес, но и доказаха, че почитат стародавните традиции. В съботния ден облечен като стар еленски чорбаджия и с броеница в ръка, гостите на събитието посрещаше лично домакинът на града - кметът инж. Дилян Млъзев. Той разкри своя актьорски талант, като се включи във възстановката „Гурбетчиите се завръщат“ заедно с още 80 деца и възрастни. За да се пресъздаде в автентичен вид голямото събитие - посрещане на градинарите от гурбет, централният площад на града се изпълни с каруци, продавачи на милинки и петлета, традиционни за бита дейности и местни еленски първенци – така, както в миналото е ставало по Димитровден.

На градския пазар друга стара традиция – пърлене на прасе над трап, събра стотици любопитни, пък и мераклии да опитат от прясно приготвените мезета. В съседство до касапите пъстра кулинарна изложба привличаше минувачите. И докато край къщичките на трите прасенца в градинката пред Бакаловата къща малчугани рисуваха и се забавляваха, в парк „Калето” 13 силни момчета от цяла България се състезаваха за титлата „най-як балканджия”, като тичаха, скачаха и се катереха по греди със свински бутове в ръце. В същото време майстори демонстрираха традиционни занаяти в музеен комплекс „Даскалоливница”. Имаше томбола, забавна програма, концерт на самодейни състави от община Елена, сръбска музика, заря... И стотици усмихнати хора в добро настроение.

По своята същност Еленски бут е уникален български продукт с потенциал да бъде защитен по схемата за географско означение в единния регистър на Европейския съюз.

© 2020. All Rights Reserved.