„Вредон” и изкуството да танцуваш със знамена

ZnamenaАко искате да се докоснете до фолклорна традиция, възникнала през Средновековието и популярна от западноевропейските карнавали, запазете вечерта на 20 юли и я изкарайте с приятели и близки на пл. „Възраждане“ пред сградата на Община Габрово.

От 19.00 часа започва концертът на белгийската група „Вредон“ от побратимения  град Аалст, които ще представят вълнуващ спектакъл с танци, акробатични фигури чрез размяна на знамена във въздуха, биене на барабани и съвременна музика.

 

Събитието е посветено на националния празник на Кралство Белгия – 21 юли.

 

Групата „Вредон” е основана през 1980 г. и наброява около 190 млади хора, запалени по танците със знамена и започнали да ги практикуват от шестгодишна възраст. Те са играли в над 35 страни по света – от Бразилия до Русия, от Тайланд до САЩ, дори са участвали на световното изложение в Пекин през 2010 г. В Габрово ще гостува малка формация от близо 30 души.

 

Всяко лято те пътуват зад граница и използват възможността да опознаят света чрез културен обмен, участия в международни фолклорни фестивали, представяне на семинари, на които учат местните хора как да изпълняват сложни фигури като си разменят знамена във въздуха.

 

Традицията на танците със знамена под съпровода на барабани е възникнала през Средновековието. Първоначално това е било вид комуникация между военните началници и войниците им, които са общували чрез аудио сигнали – биенето на барабани и визуални сигнали – размахване на знамена. Всяка фигура и движение със знаме е означавала нещо: напред, надясно, наляво, атака и т.н. В мирно време хората, които са размахвали знамена са се присъединявали към различни гилдии, например тази на стрелците. По време на фестивали и карнавали те са забавлявали публиката като са демонстрирали серии от фигури с размяна на знамена. Всяка гилдия е имала собствена серия от фигури. Класика в това изкуство е „серията от Брехт”, която се изпълнява и до днес от някои гилдии и произхожда от селището Брехт в провинция Антверпен, Северна Белгия. Изкуството на танците със знамена е много популярно в Холандия и фламандската част на Белгия и се изпълнява не само в съпровод на барабани, но и в съчетания с модерна и джаз музика.

© 2020. All Rights Reserved.