Интерес и вдъхновени участници в Европейските дни на художествените занаяти

21789 284490248341944 2987914500014343821 nКато очаквани, успешни и вдъхновяващи биха могли да се определят първите за страната ни Европейски дни на художествените занаяти, реализирани  от Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“ в партньорство с АЕК „Етър“, АИР „Боженци“, СОУ „Райчо Каролев“ и майстори занаятчии.  Инициативата се проведе в дните 27, 28 и 29 март 2015 година и бе подкрепена от общините Габрово, Елена и Ловеч.

Стартът на събитията бе даден с импровизирана работилница в СОУ „Райчо Каролев“, където ученици от различни класове на габровското училище имаха възможност да се докоснат до занаята гайтанджийство. Техни водачи в майсторлъка на изработката на плетения вълнен шнур и различните изделия от него бяха майсторките от АЕК „Етър“ Събина Хунева и Милка Кръстева. Те  показаха на децата филма „Гайтанджийството“ и различните етапи, през които преминава изработката на гайтана, неговото боядисване и обработка, приложението му в миналото и днес. Децата сами изпробваха своите умения в шиенето на изделия от гайтан - гривнички, елементи от декорация на носии и предмети за бита.

В двата следващи дни – 28 и 29 март – поле на инициативите, свързани с Европейските дни на художествените занаяти бе АИР „Боженци“. Тук за първи път след 20 години, благодарение на любезното съдействие на нейните собственици, отвори врати ковашката работилница. В „Старото школо“ на архитектурния резерват своя занаят демонстрираха четирима майстори занаятчии – грънчарят Валентин Димитров, дърворезбарите Милчо Бонев и Станимир Тинков и майсторката на художествени занаяти Стефка Тинкова.  Посетителите с желание и готовност използваха възможността сами да изработят изделия на грънчарското колело, да гравират дърво, да нашарят яйце, да послушат разказите на майсторите за изработката на различните изделия. Филм за първите за България Европейски дни на художествените занаяти засне предаването „Дестинация България“.

Европейските дни на художествените занаяти да станат традиционна ежегодна инициатива, като се разшири кръга на участниците в тях и предложат още по-разнообразни събития, предвижда Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“.  За това сдружението ще търси подкрепата на всички свои членове – общини, партньори и организации, свързани със занаятчийството. Провеждането на европейската инициатива е важно за популяризирането на изкуствата и занаятите, насърчаването на интереса на обществеността към тях и предаването им на бъдещите поколения.

Събитието, проведено за първи път в България, добива все по-голяма популярност в Европа, като през 2015 година вече се реализира в 14 европейски страни.

© 2020. All Rights Reserved.