Конкурентоспособност и глобализация на занаятите: партньорски разговор за новите предизвикателства

IMG 64242Представители на 15 партньорски организации от 11 европейски страни си дадоха среща на заключителна конференция по проект „Иновативни политики за насърчаване на предприемачеството в сектора на занаятите” (ИНОКРАФТС) в гр. Флоренция, Италия. В събитието на тема „Конкурентоспособност и глобализация на занаятите: партньорски разговор за новите предизвикателства“, проведено в края на месец октомври 2014 г., РСО „Централна Стара планина“ участва с 10-членна делегация, водена от председателя на сдружението и кмет на Община Ловеч Минчо Казанджиев.

Конференцията бе открита от Кристина Гиачи – заместник-кмет на Община Флоренция (водещ партньор), която поздрави участниците за близо 3-годишната им съвместна работа по проекта, по време на която бяха споделени добри практики за насърчаване на предприемачеството и създаването на собствен бизнес в сектора на художествените и съвременни занаяти и изготвени планове за действие за подобряване ефективността на регионалните и местните политики за развитие. Върху полезността от обмяната на опит и възможността за практическото му прилагане в различните държави акцентира в своето изказване и президентът на асоциацията на Тосканските общини Сара Биаджиоти. „ИНОКРАФТС е Европейска платформа, първата в Европа, която селектира, описа и документира добрите практики и най-интересните иновации в прилаганите местни и регионални политики в сферата на художествените занаяти” – каза тя. Думите й бяха допълнени от кмета на френския град Реймс Чарлс Жермен, който сподели: „Сега ние разполагаме с инструменти за развитие на предприемачеството, нека ги използваме!“.

В два последователни панела по време на сутрешната сесия на конференцията бе отделено внимание на европейските публични политики в подкрепа на сектора на занаятите, развитието на иновациите и малките и средни предприятия. Гост на събитието бе директорът на програма ИНТЕРРЕГ IVC Майкъл Ламблин, който представи резултатите от нея и набеляза приоритетите на новата програма ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 , която се очаква да стартира през 2015 година с бюджет от 359 милиона евро. „Партньорството не е територия, а опит, който трябва да бъде споделен“ – каза в своето изказване той.

Думите му намериха реално потвърждение във втората част от деня, когато партньори от различните страни, участници в проекта споделиха своя опит и достижения по темите: „Занаятите като средство за икономическо и социално развитие на уникалното европейски наследство, разбирането за туризъм, пазарните ниши и местните продукти“ и „Дизайн, иновации и нови технологии“.

Всички презентации от заключителната конференция на проект ИНОКРАФТС можете да намерите на интернет страницата на проекта: http://www.innocrafts.eu

ИНОКРАФТС е партньорски проект на РСО „Централна Стара планина”, в който участват местни власти и институции, представляващи градове на изкуството и/или обекти от световното наследство на ЮНЕСКО, които са признати за уникални заради своето богато културно, архитектурно и художествено наследство.

© 2020. All Rights Reserved.