Габровка приветства Рига с удивителната си дантела

riga5Габровката Надежда Лазарова ще се представи с две свои авторски творби в латвийското изложение „Удивителната дантела”, което ще бъде открито на 11 ноември 2014 година в Рига - Европейска столица на културата за 2014 г. Темата на изложението е „Ажурът в изкуството и занаятите”, а организаторите са вдъхновени да покажат изумителни образци на дантелата както в текстила, така и в архитектурата, изкуствата и занаятите.

Габровката бе избрана след предварителна селекция на авторските произведения на майстори занаятчии от всички европейски държави. На предварителния кастинг тя се представи със специална колекция, организирана в два цикъла: Скъпоценностите на Габрово и Габровски закачки. В първия от тях тя представи в прозоречни завеси от дантела с размери 160/170 см емблематични сгради от 19 в., свързани с възрожденската история на града.

Изделията във втория цикъл са вдъхновени от славата на габровци като практични, предприемчиви и пословично пестеливи хора. Тук майсторката е включила триптихът „Карнавално навечерие” с някои от най-известните архитектурни и културни обекти в града като Дом на хумора, Часовниковата кула от 1835 г. и паметника на основателя на града Рачо Ковача в размери 160/110 см. Интересни и закачливи идеи са въплътени и в диптиха „Икономисвай и от веселбата”, който включва картините „Габровска калцун-салса” и „Тиквенбургски мегдан-бенд или Севлиевски площаден оркестър”. Плетивата отразяват блестящата идея на габровци да не харчат пари за музиканти, а да играят по чорапи, за да не тропат и да чуват музиката на съседния град Севлиево. Момък и девойка, облечени в български национални носии играят салса вместо българска ръченица, защото бащата на бразилския президент Дилма Русев е роден в Габрово. Пред журито габровката представя и сувенирния комплект „Габровски миниатюри”, включващ салфетки, милета и карета.

Специално за изложението Надежда Лазарова създава картината-послание „Габрово приветства Рига” (80/80см). Това е и една от двете избрани творби, с които тя ще се представи на изложението. То ще остане отворено за посетители до 18 януари 2015 година.

Участието на майсторката на ръчно плетиво на една кука в престижната международна проява стана възможно благодарение съдействието на РСО „Централна Стара планина” и дългогодишната му работа в партньорство с организаторите на събитието.

© 2020. All Rights Reserved.