„Работим заедно за развитие”: три дни интензивна работа в Брюксел

983618 10152087050627810 2154975290570413366 nВ периода от 7 до 9 април 2014 г. представители на РСО „Централна Стара планина” участваха в обучение, семинар и работни срещи по проект „Работим заедно за развитие” (WTD), организирани в Брюксел от Асоциацията на местните агенции за демокрация (АЛДА).

Обучението на тема Фискална децентрализация и териториално сътрудничество” бе съвместна инициатива на AЛДA, Генерална дирекция „Развитие и сътрудничество” (DGDEVCO) и Конференцията на регионалните и местните власти за Източното партньорство (CORLEAP). Във фокуса на презентациите на EminYeritsyan (президент на Сдружението на общините в Армения), PerBodkerAndersen (член на Бюрото на CORLEAP), AlexandruOsadci (Молдова), Лилия Черняевска (представителство на ЕИБ в Киев) и на партньорите по проект „Работим заедно за развитие” от Словакия, Литва и Турция бяха въпроси като: включване на местните и регионални власти в прилагането на политики за развитие, децентрализация и териториално сътрудничество на местно и регионално ниво, действия в подкрепа на общинското развитие, насърчаване на многосекторното сътрудничество, ангажиране на гражданите и др.

Националният семинар на АЛДА се проведе в новооткрития офис на организацията на Rue de la Science 14b. Сред панелистите бяха представители на Европейската комисия, Програмата на ООН за развитие, мрежи на структури на гражданското общество и местни НПО. Срещата предостави възможности за споделяне на информация и укрепване на партньорството между местните власти и организациите на гражданите. Активната работа на участниците допринесе за изясняване на връзката между Европейската година на гражданите (2013) и Европейската година на развитието (2015), както и на ролята на местните власти и гражданското общество в контекста на Европейската година на развитието. Инициативата беше още едно потвърждение, че развитие е възможно само при демокрация и гражданско участие.

В рамките на сесията, посветена на проект „Работим заедно за развитие”, РСО „Централна Стара планина” представи проектните предложения на Сдружение „Знание” Ловеч и Консултативен съвет за младежки политики към Община Троян, които са насочени към укрепване на партньорството им за развитие с местните власти и ще бъдат финансирани по под-грантовата схема на проекта. 

© 2020. All Rights Reserved.