РСО „Централна Стара планина“ се побратими с общини от Латвия, Холандия, Португалия, Италия и Испания.

20130308 123457Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“ се побратими със Съюза на общините Вале дел Тиррено в Италия, Делегацията на Аликанте в Испания и общините Дунгада - Латвия, Монфорте – Холандия и Монфорте – Португалия по време на европейска конференця по партньорски проект на сдружението, проведена от 7 до 10 март 2013 г. в Монфорте Сан Джорджо, Италия. Договорът за побратимяване бе подписан от Минчо Казанджиев – председател на Управителния съвет на сдружението и кмет на Община Ловеч.

Проектът на РСО „Централна Стара планина“ „Мрежа за способностите и уменията на европейската жена” (ASEWII), по който бе осъществена визитата, се финансира по Програма „Европа за гражданите”, Действие 1 - Мярка 1.2 Мрежи от побратимени градове. ASEWII е надграждащ проект, чрез който продължава сътрудничеството на сдружението с общините Монфорте Сан Джорджо от Италия,Монфорте дел Сид от Испания и Монфорте Сюр Рисле от Франция.

 По време на събитието в Италия бяха дискутирани теми като равнопоставеност на половете, политики в подкрепа на жените, женско предприемачество, междукултурен диалог и активно европейско гражданство, в които активно се включиха всички участници от 5-членната делегация на сдружението - представители на общините Ловеч, Троян, Луковит и Габрово. Извън официалните теми на конференцията представителите на старопланинските общини проведоха среща и с местния бизнес, който заяви своето желание за установяване на директни търговски контакти с български дистрибутори и производители от региона на Централна Стара планина.

Партньорската среща в Монфорте Сан Джорджо бе второто събитие по проекта, стартирал през октомври 2012 г. с конференция в България. Следващите конференции по проекта ще се проведат във Франция през месец май и Испания – през септември тази година.

 

© 2020. All Rights Reserved.