СЪЗДАВА СЕ НОВ МУЗЕЙ НА АРХИТЕКТУРАТА В ПОП АНГЕЛОВАТА КЪЩА В ТРЯВНА

IMG 8545Семейството на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна се разраства! През изминалия ден стана ясно, че проектът, с който екипът на Музея кандидатства пред Национален фонд “Култура” към Министерство на културата е одобрен за финансиране и в Трявна ще отвори врати нов музеен обект. Проектът “Да градиш дом, да пазиш вяра. По стъпките на тревненските дюлгери” предвижда създаването на нов музей на архитектурата в най-старата тревненска къща Поп Ангеловата, която е и паметник на културата от национално значение.

В обекта се предвижда изграждане на модерна експозиция за строителство, както и обособяване на творческа работилница за деца, включваща различни интерактивни дейности. В музея ще могат да бъдат разгледани още архивни снимки на стари майстори, планове и проекти на различни сгради и не на последно място инструментариума на тревненските дюлгери. Богатството на експозицията ще допълват макети на възрожденски постройки, а музеят на архитектурата ще домакинства провеждането на различни пленери, изложби, представяне на книги и др.

Необходимата сума за реализиране на проекта е на стойност 63, 974.46 лв., като отпуснатото финансиране от Национален фонд “Култура” е в размер на 28, 859.57 лв. Дофинансирането ще бъде от СМРЗИ-Трявна.

По информация от Община Трявна

 

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.