ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ ИЗДАНИЕТО "НАКИТИ И ШЕВИЦИ ОТ ДРЯНОВСКО"

vodeshto Gorna Rositza 1 750x375

Колекцията "Накити и шевици" на Исторически музей - Дряново се публикува за първи път в албум-каталог, луксозно двуезично издание, на български и английски език. Осъществено е с финансовата помощ на Министерство на културата. Ръководител на проекта е Тоня Белчева - директор на Исторически музей – Дряново. В екипа участват Мадлена Маймарева – уредник, Антон Антонов - художник и Валентина Костова - счетоводител.

Уводната част на албума запознава със създаването на колекцията - история и обща характеристика на притежаваните от Исторически музей - Дряново накити. Следва детайлно представяне на дряновския сокай - старинния невестински накит, известен в този си вид единствено в селищата от района Търново-Дряново-Трявна-Габрово. Цветните илюстрации на запазените в музейната колекция образци впечатляват с достолепието на накита, с красотата на бродираните сокайни шевици и изяществото на металната част - кръжило, наушници, пелешки, подбрадник; с колорита и орнаментиката на шевиците за над "буката". Те са особено ценни предвид отдалечеността във времето, ограниченото териториално разпространение и съхранения в тях спомен (според част от изследователите) за средновековния болярски накит.

Следващият раздел в албума е посветен на накитите, красили ръката на дряновската жена до началото на ХХ в., най-характерни сред които са отворените лети гривни с "ябълките" и изящните сребърни синджирлии гривни.

В последната част от албума са показани закопчалките на колан - пафтите. Те са изключително разнообразни като големина, материал, техника на изработка, модел. Моминските пафти са малки, лети, с растителна орнаментика. Големите женски пафти са ковани и щанцовани, изработени от сребърни сплави, а някои и с позлата. Интересни образци са пафтите с релефни плочки от рог и седеф.

Изданието може да се закупи на касите на експозициите на музея, със заявка в съобщение на неговата ФБ страница и на тел. 0676/7-20-97.

Цена: 30 лв.

Източник: Исторически музей - Дряново

КОНТАКТИ

Адрес

5300 Габрово
ул. Опълченска 9

Телефон

(066) 804 613

Image
Image
rocky-mountain-NEGATIVE

ПАРТНЬОРИ

Image
Image
Image
Image
© 2020. All Rights Reserved.