In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

От Европейски дни на художествените занаяти ‘2017 към Европейска пролет на занаятите ‘2018

kukli new„Занаятът възпитава, затова е хубаво на него да бъдат обучавани млади хора“, споделя Милчо Бонев - един от майсторите, участници в Европейски дни на художествените занаяти ‘2017. Казва го сякаш съвсем навреме, за да потвърди думите в мотото на тазгодишното издание на инициативата „Да изковем връзки!“ и смисъла й като цяло – да намерим допирните точки между традиции и съвременност, да популяризираме разнообразието от занаяти и насърчим контактите на майсторите с партньори от различни сфери (културна, социална, икономическа), различни поколения, различни сектори и различни територии.

Едва ли скоро друга инициатива е събирала в едно толкова усмихнати лица и настроение. Не само заради хубавото време, с което ни дариха дните 31 март, 1 и 2 април и прекрасните места, които приеха със сърце предизвикателството Европейски дни на художествените занаяти - Габрово, Дряново, Елена, Севлиево и Тетевен, ЕМО „Етър“ и МАИР „Боженци“. Пъстрата палитра от завладяващи участници, демонстрирани занаяти и техники за изработка, невероятните изделия на майсторите подредиха дните като приказна пролетна картина, която всеки видя с очите си, почувства с душата си и отнесе в дома си под формата на изделие, изработено от самия него.

Нежни като паяжина дантели, излезли изпод ръцете на севлиевки и запазени във фонда на Историческия музей, украсиха двора на Архитектурно-възрожденски комплекс „Дандолови къщи“ в Севлиево, където в петъчния ден беше даден старт на инициативата. Вдъхновени от невероятната красота, посетителите имаха възможност да опитат сами да плетат на една, две и пет куки, да изработят предмет от глина или да изпробват уменията си в дърворезбата.

В почивните събота и неделя, вдъхновени участници и зрители се потопиха в разнообразието от занаяти и при останалите домакини на инициативата. В габровския Етнографски музей на открито „Етър“ деца и преподаватели от Националните училища по приложни изкуства в Трявна и Троян обучаваха желаещите на дърворезба, иконопис и грънчарство. Много хора избраха рисуването върху бръшлян - изкуство, възникнало като последица от конкуренцията между жените от Трявна и Габрово. Други опитаха умението си в сухото плъстене и изработването на изделия от плъсти.

В изложбената зала на Старото школо в Боженци посетителите имаха съвсем други занимания. Част от тях ръчно изработваха плочки, под вещото ръководство на творците от „Ornamento“, които представиха 150-годишна традиция, съчетаваща богатство от цветове, естествени материали и натурални пигменти. Най-малките задължително спираха при майсторите от „Пластик“ и сияещи тръгваха от там с ръчно направена и изрисувана от самите тях стъклена играчка за елха – такава, каквато помним само от детството си. По-търпеливите задължително опитваха късмета си в съвременното кошничарство и с традиционна техника, но използвайки непотребни печатни издания изработваха кошнички за наближаващите празници. Други демонстрираха сръчност на грънчарското колело и създаваха всевъзможни причудливи съдове.

На пешеходната зона в Дряново ученици от училищните клубове "Млад родолюбец" и "Опознай България" разказваха историята на експонираните занаятчийски вещи, докато майстори демонстрираха уменията си в ателиетата по дърворезба, иконопис и изработка на сувенири.

Градският площад в Тетевен бе пъстър и оживен. Демонстрациите за изработване на накити, икони, изделия от кожа и ковано желязо, бродиране, плетене и художествена обработка на дърво бяха съпътствани от базар на творби от местни майстори и богата фолклорна програма.

Празникът в Елена обедини в едно фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ и Европейски дни на художествените занаяти. На сцената на централния площад се редуваха хип-хоп, салса и рок. В десетки занаятчийски кътове уменията си показваха дърворезбари, грънчари, кошничари, флористи, майстори на българска дантела и плетиво. В работилницата за стъкло желаещите опитваха да рисуват орнаменти от българския витраж, подпомагани от  докторанти и асистенти от Великотърновския университет. Повече от 200 захарни петлета направиха децата в работилницата за сладки изкушения, а броят на вкусните пърленки, измесени и изпечени за гостите на празника, трудно би могъл да бъде преброен.

За трета поредна година България стана част от Европейските дни на художествените занаяти, като обедини заедно местни власти, музеи, училища за приложни изкуства и занаятчии. Увеличеният брой на участващите европейски държави и на партньорите в отделните страни, през 2018 година ще превърнат тази инициатива в Европейска пролет на занаятите. Най-подходящите почивни дни за провеждането й на територията на нашата страна в периода 16.03 – 13.04.2018 г. ще бъдат избрани от РСО „Централна Стара планина”– организацията, която успешно  координира това мащабно начинание от началото на неговото провеждане в България. 

Контакти

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово

ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


EACD Logo Web-Secure

logo1
 logo2-1  
Go to top Google+