2018 - Международно събитие събра партньорите на WISE в Рим

5383От 19 до 21 март в Рим (Италия) се състоя среща на партньорите по проект „Новаторски решения за укрепване на Европа” (WISE), в която участваха и представители на РСО „Централна Стара планина”.

Срещата беше открита от Виргилио Дастони - президент на Италианския съвет на „Движение за Европа” и Ирене Занети – ръководител на отдел „Комуникации” на водещият партньор АЛДА (Европейска асоциация за местна демокрация). След представяне на проект WISE от неговия ръководител Франческо Пала, участниците се разделиха на три групи: „Научаваме за ЕС”, „Разговаряме за ЕС” и „Действаме на ниво ЕС”. Дискусиите по групи имаха за цел да се постигне по-добро разбиране на дейностите на местно ниво, които всеки партньор трябва да реализира до 30 април 2019 г.

Работните сесии през втория ден бяха посветени на четири теми: предизвикателства и инструменти за гражданско участие в страните, кандидатки за влизане в Европейския съюз; Европейските избори 2019 и гражданското участие; околната среда и устойчивата енергия като инструмент за гражданско участие; младите хора и обществения живот – как да върнем в младите хора доверието им в политиците. Партньорите по проекта запомниха този ден и благодарение на организираното проучвателно посещение на ключови места, свързани с политическия живот в Рим: Камарата на депутатите, Капитолийския хълм и Императорските форуми.

Във фокуса на международната конференция „Напред към Европа – напред към европейските избори”, която  се проведе на 21 март, бяха историята на създаването на Европейския проект и значимостта на Европейските парламентарни избори през 2019 година. Панелистите наблегнаха на тезата, че ЕС е силен, защото е способен да се прероди от критицизма и загубите. И защото бъдещето е в ръцете на младите хора.

Снимка: АЛДА

© 2018. All Rights Reserved.