2019 - Последната среща на партньорите по WISE се проведе в Лисабон

wisechangenewsssПрез м. март 2019 г. се състоя заключителното събитие по проект „Новаторски решения за укрепване на Европа” (WISE), в който РСО „Централна Стара планина” е партньор.

Събитието, проведено в португалската столица Лисабон, имаше за цел да предостави на партньорите по проекта възможност да споделят методите за гражданско участие, които са използвали при реализираните от тях инициативи по места. Презентацията на РСО „Централна Стара планина” обхвана дейностите и използваната от сдружението методология за дебатиране на миналото, настоящето и бъдещето на Европейския съюз: лабиринт от въпроси за историята на съюза за младежи от Троян, интерактивен дебат ,,Европа днес“ и образователна състезателна игра за ученици в Тетевен, ролева игра „Работилница за положителна промяна” за местни власти и представители на неправителствени организации в МАИР „Боженци”. Представителите на сдружението разказаха за тревогите на участниците в срещите (възможен разпад на съюза, ислямизация на европейските страни, загуба на национална идентичност, мигрантска криза, дисбаланс в развитието на отделните държави, различно качество на стоките, налагане правилата на по-развитите държави членки, крайностите в либерализма и др.) и запознаха партньорите с формулираните от тях препоръки към институциите за подходящи действия, които да подпомогнат тяхното преодоляване.

Португалският партньор в прокт WISE беше домакин на дискусионен панел с кандидати за членове на Европейския парламент, представители на европейски институции, местни власти и организации на гражданското общество. Консорциум WISE потърси тяхното съдействие за справяне с предизвикателствата, идентифицирани от проектните партньори на местно ниво: значението на гражданското самосъзнание, непознатото ежедневно въздействие на ЕС върху нашия живот, масовата емиграция на специалисти и наближаващите Европейски избори.

Реализацията на проект WISE се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Европа за гражданите”. Неговата цел е да помогне на повече хора да разберат по-добре Европейския съюз и да осъзнаят, че те самите могат да тласнат Европа към положителна промяна. За постигането на тази цел общини и неправителствени организации от Европа и Западните Балкани ще работят под ръководството на Европейската асоциация за местна демокрация (АЛДА) до края на м. май 2019 г.

Снимка: ALDA

КОНТАКТИ

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово
ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
e-mail: rso-csp@rso-csp.org

Image
Image
Image
Image
© 2018. All Rights Reserved.