In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Новини

ОБЩИНА ГАБРОВО КАНДИДАТСТВА ЗА ЕНЕРГОУПРАВЛЕНИЕ НА 8 ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ

d.zavedeniqОбщина Габрово кандидатства за изграждане на обща система за енергийно ефективно управление на осем детски заведения в града. Стойността на проекта е 391 500 лв. със срок за изпълнение една година.

Искането за финансиране e по Програма за иновации в областта на околната среда на Федералното министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност на Федерална република Германия, създадена по споразумение между екоминистерствата на България и Германия. Подкрепата е насочена към иновативни проекти за опазване на околната среда.

Включени са детските градини – „Първи юни“, „Радост“ – база 1, „Явор“ – стара и нова база, „Младост“, „Слънце“ – стара и нова база, както и ясла „Зора“. Обектите се обитават от близо 900 деца и през последните години в тях са въведени най-много мерки за енергийна ефективност, имат най-голям брой работещи сградни инсталации на целогодишен режим.

Системата за автоматизация и контрол предвижда управление на отделните инсталации, оптимизация на ресурсите, разпределение на консумираните мощности, улесняване на сградния мениджмънт и екипите при експлоатация на съоръженията. Ще бъде монтирана полева автоматика, контролери и захранващи устройства, отчитане на енергийните разходи и интеграция в обща станция за управление. Връзката между системата и осемте обекта ще се извършва през интернет.

Проектът е първи етап от изграждането на цялостна система за ефективно енергийно управление на публичните сгради в Габрово и ще се превърне в пилотен за България. Ако системата бъде въведена, се очакват икономии на енергия от 311 290 киловата на година (33%) и спестени емисии на въглероден диоксид от 75 тона годишно.

„Приеми ме на село“ e „Енерджи Глоуб“ победителят за България!

e.gloubПроектът на Община Габрово „Приеми ме на село“ е избран за национален победител на страната ни в екоконкурса „Енерджи Глоуб“ за 2017-а година. 

„Приеми ме на село“ се състезаваше в категория „Младеж“ на престижната награда. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

Българският проект, наред с националните победители от 180 държави, бе представен на световната публика в онлайн платформата на конкурса на 5 юни - Световен ден на околната среда. На тази дата „Енерджи Глоуб“ под патронажа на ЮНЕСКО и Програмата на ООН за околната среда показва най-добрите устойчиви екологични решения.

Габровската кандидатура получава правото да продължи и в следващото ниво за световната награда „Енерджи Глоуб 2017“ (World Globe Award). Международно жури от независими експерти ще избере финалистите, които ще бъдат обявени в края на годината. Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като опазване на ресурсите, подобряване качеството на въздуха и водата, енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници, рециклиране, както и повишаване на осведомеността в тези области.

Наградата е представена в шест теми – „Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“, „Младеж“ и „Устойчиви пластмаси“. Победителят във всяка категория получава 10 000 евро, 17-килограмова бронзова статуетка и сертификат.

Страница 1 от 101

Контакти

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово

ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


EACD Logo Web-Secure

logo1
 logo2-1  
Go to top Google+