In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Новини

Старопланински поглед към Европейската година на културното наследство 2018

Picture 020През м. май 2017 г. Европейският парламент и Съветът на ЕС определиха 2018 г. за Европейска година на културното наследство (ЕГКН).

Целта на инициативата е да се насърчат споделянето и утвърждаването на стойността на културното наследство на Европа като общ ресурс, да се повиши осведомеността за общата история и общите ценности, както и да се засили чувството за принадлежност към едно общо европейско пространство.

В тази връзка РСО „Централна Стара планина” организира на 11 август 2017 г. Регионален дискусионен форум „Старопланински поглед към Европейската година на културното наследство 2018”. Събитието е насочено към кметове, заместник кметове, общински експерти в сферата на културата, председатели на общински съвети и членове на постоянни комисии по култура към общинските съвети, представители на общински музеи и галерии, разположени на територията на общините от РСО „Централна Стара планина”.

Във фокуса на събитието ще бъдат следните теми:

  • Отговорностите на общините и на общинските културни институти за поддържане, реставриране, консервиране, повторно използване, достъпност и популяризиране на културното наследство и на свързаните с него услуги
  • Визия на общините за активно включване в първата ЕГКН
  • Програми за финансиране на дейности в изпълнение на ЕГКН.

Дискусионният форум ще се състои в семинарната зала на МАИР „Боженци”.

Стъклена плетеница

Стъклена п-ца"Рисуването е поезия, която се вижда, но не се чува, а поезията е картина, която се чува и не се вижда." – думи завещани ни от Леонардо Да Винчи. 

Ако искате поне за ден, или само за час, да бъдете поет с четка или художник на думи, ако сте любопитни как се прави мозайка от стъкло, елате на 12 и 13 август в МАИР „Боженци”. Старото школо на музея отваря врати за „Стъклена плетеница” – вълнуваща среща с изкуството за рисуване върху стъкло и направа на витражи. Шанса да изразите себе си чрез багри и форми, върху смес от пясък, сода и вар, любезно Ви предоставят РСО „Централна Стара планина” и МАИР „Боженци”.

Само преди година двете организации отвориха кутията с тайни на стъклото, които магнетично привличат всеки ценител на изящните картини и обещаха „Стъклената плетеница” да се превърне в традиционно събитие. Обещанието си е обещание!

На 12 и 13 август в Боженци, всеки който има желание, може да се включи в творческите работилници по витраж, рисуване и гравиране върху стъкло. Оставете ръката да се движи сама, докато умът се рее свободно. Несигурни и несръчни в началото, под вещото ръководство на опитни в занаята, ще може да отнесете в къщи за спомен първия си изработен миниатюрен витраж, стъклена плочка с рисунка в неподражаем стил, гравирана чаша или „нещо, като нищо на света”.

Ако през цялото време сте се забавлявали, усмихвали и развличали, крайният резултат наистина няма да има значение, но със сигурност дълго ще Ви напомня, че и вий сте дали нещо на изкуството!

Второ издание на Стъклена плетеница, организирано от РСО "Централна Стара планина" и МАИР "Боженци". 

Вход свободен.
12 август: 10:00 - 17:00 часа
13 август: 10:00 – 16:00 часа

Страница 1 от 113

Контакти

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово

ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


EACD Logo Web-Secure

logo1
 logo2-1  
Go to top Google+