In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Новини

Община Тетевен и РСО „Централна Стара планина” реализираха успешно проект насочен към младите хора

Ladder finalНа 6 октомври 2017 г. в Община Тетевен се проведе последната дейност по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. В заседателната зала на ОбС – Тетевен се състоя работна среща за обмен на добри практики и създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, а в нея взеха участие представители на Общините: Тетевен, Априлци, Габрово, Ловеч, Елена, Луковит, Дряново, Антоново, Летница,Трявна, НЧ „Христо Ботев - 1929“ – с. Малък извор, Областен малдежки съвет Ловеч и експерти от Областна администрация Ловеч.

На събитието присъстваха и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, изпълнителният директор на РСО „Централна Стара планина” – Мариела Петрова, директори на училища, ученици и др.

Валентина Николаева - директор на дирекция "Специализирана администрация", Петя Вълова – секретар на Общински консултативен съвет по въпросите на младежта и Деница Христова – мл. експерт "Околна среда" – представиха както дейностите по самия проект, така и инициативите на Младежкия консултативен съвет, който е колективен, постоянно действащ обществен консултативен орган към кмета на Община Тетевен.

След това бяха представени още няколко презентации и кратки видео материали, от страна на останалите общини, в които можеха да се видят добри практики и креативни идеи в работата с деца и подрастващи. Всичко това бе подложено на дискусия, от която бяха извлечени редица позитиви, като същевременно се коментира и възможността за създаване на Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта. Присъстващите се обединиха около тезата, че такава мрежа трябва да съществува, а чрез нея членуващите общини да си оказват взаимопомощ, да организират заедно събития, да обсъждат въпроси и възможности и т.н.

След работната среща участниците посетиха екопътека – „Под пръските на водопада“, където се насладиха на естествената природна красота и видяха нагледно един от почистените по проекта туристически маршрути.

На следващия ден в курорта Рибарица – хотел „Света Екатерина“ се проведе заключителната пресконференция по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие”. Накратко бе представена целта на проекта, извършените дейности и ползите от тях. Отново бе разисквана темата за  Регионална мрежа на Общинските консултативните съвети по въпросите на младежта, като остана да бъдат премислени дребни детайли по структурата и организацията й. Очаква се тя да стане факт в близките месеци. Накрая последваха няколко кратки видео материала за Тетевен и красотите на цялата община, след което бе сложен край на мероприятието.

„Общо бъдеще чрез образование за развитие” имаше за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи, използващи методиката DEAR („Обучение за развитие и повишаване на познанието”). Предвидените по проекта дейности насърчиха младежи на възраст от 15 до 29 години от Тетевен и селата Рибарица, Черни Вит и Голям извор да се включат с доброволен труд в обществения живот и да бъдат отговорни към своето бъдеще, като участват във формирането на младежките политики на местно ниво.

Проектът е на стойност 4 940 евро и се изпълни съвместно от РСО „Централна Стара планина” и Община Тетевен. Собственият принос в размер на 750 евро е осигурен от Община Тетевен. 

"ФИЕСТА ПО ТИКВЕНО ВРЕМЕ" СЪБИРА ТУРИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ В СЕВЛИЕВО

fiesta svКМЕТЪТ НА СЕВЛИЕВО Д-Р ИВАН ИВАНОВ ПРЕДСТАВИ ПРОГРАМАТА ЗА ТАЗГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА ГРАДА

„Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата” в дните от 12 до 15-ти октомври, когато са честванията, посветени на Деня на града, съпътствани от традиционния Празник на тиквата и от Севлиевския есенен панаир.

Програмата на Тринадесетия празник на тиквата, който ще протече под мотото „Фиеста по тиквено време“, и тази година включва, както традиционни изяви, така и нови инициативи, създаващи настроение и разнообразни емоции.

В неповторимата и вдъхновяваща обстановка на Архитектурно-възрожденския комплекс „Дандолови къщи” малчуганите ще могат да творят в атмосфера на смях и добро настроение, както и да се включат в забавното ателие „Тиквени цветни фантазии”, подготвено специално за празника от екипа на Историческия музей в Севлиево.

На причудливи тикви, приложни творби и рисунки ще се насладите по време на изложбите „Тиквени фантазии” и „Тиква най-най-...”, които ще бъдат експонирани във фоайето на Община Севлиево, а спектакълът „Приказка за тиквата”, подготвен с много любов и ентусиазъм от преподаватели и възпитаници на детските заведения в общината и този път ще покаже колко гостоприемни и талантливи са севлиевци.

През 2017 година в „Столицата на тиквата” за пръв път ще се проведе танцова фиеста, в която гост-изпълнители ще представят специфични танци от Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка. Посетителите на празника ще имат уникалната възможност да потанцуват в ритмите на Еквадор, Колумбия, Перу и Карибите.

На 14 октомври, когато Севлиево чества Деня на града, програмата ще започне с празнична света литургия по повод Петковден в църковните храмове. На площад “Свобода” тържествено ще се издигне знамето на града, а малко по-късно в заседателната зала на Общинския съвет - Севлиево ще бъдат връчени почетните отличия на заслужилите жители на града.

След церемонията програмата продължава под мотото „В един град, в един ден, всичко ще бъде танц“. В центъра на града, на специално обособени сцени и арт ателиета по фламенко, индийски и латино танци, зумба, въздушна йога, китайски занаяти, въртене на пой и др,, желаещите да научат тънкостите на екзотичните танци ще имат тази възможност.

Танцовата фиеста ще продължи с традиционното за празника шествие по улиците на града, с водещ – Ненчо Балабанов. Вечерта на площад „Свобода” Калин Вельов, Весела Морова и „Амазония Денс Проджект“ ще пренесат бразилската екзотика в Севлиево. Програмата ще продължи с концерт на група “Конкурент” и група „Вакали“.

Тази година за първи път по време на празничните дни ще се проведе благотворителна инициатива в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение. Билетите за томболата са на стойност 1 лв. и ще могат да се закупят на 14 октомври от специално обособен кът в центъра на града, а печелившите ще бъдат изтеглени още същата вечер. Всички средства, събрани от томболата ще бъдат дарени за закупуване на храна, дрехи и обувки на нуждаещите се деца и младежи.

Финал на празничния 14 октомври ще сложи атрактивно фойерверк шоу.

На 15 октомври фиестата продължава с пъстро „Тиквено парти“, очаквано с нетърпение от любителите на тиквени изкушения. Шеф Андре Токев ще награди участниците в кулинарната изложба и ще зарадва публиката с професионалното си представяне. Гостите на празника ще имат възможност да опитат от тиквеника - рекордьор, приготвен от севлиевските ресторантьори. За доброто настроение на публиката ще се погрижат съставите при Детски комплекс - Севлиево, Детски фолклорен ансамбъл „Развитие”, вокална група “Децата на Севлиево” и група Up stream voices.

В дните от 12 до 15 октомври се провежда и Севлиевският есенен панаир-неизменна част от празниците на града, в чиято весела част ще се включат Крисия Тодорова, Радостина Паньова, Глория и Иван Дяков.

Ще бъде празнично, вкусно и забавно. Очакваме Ви!

Страница 1 от 120

Контакти

РСО "Централна Стара планина"
5300 Габрово

ул. Опълченска 9
тел. (066) 804 613
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


EACD Logo Web-Secure

logo1
 logo2-1  
Go to top Google+